TÜDKİYEB Başkanı Çelik: Süt üretimindeki düşüşün nedeni artan maliyetler
Türkiye Koyun Keçisi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, geçen yıl çiğ süt üretiminin azalmasında artan maliyetlerin etkili olduğunu belirterek, “Üreticiye ve yetiştiriciye refah seviyesini yükseltecek sürdürülebilir bir gelir sağlanmalıdır. diye konuştu.
Çelik, Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sütün insan sağlığı için besin değeri oldukça yüksek bir besin öğesi olduğuna dikkat çekti.
Sütün vücut dokularının gelişiminde etkisi olduğunu vurgulayan Çelik, “Keçi sütünün zengin vitamin ve mineral içeriğiyle anne sütü kadar değerli olduğunu bilim adamları kanıtladı. Son derece faydalı.” değerlendirmesini yaptı.
Çelik, Türkiye’de süt tüketiminin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, süt içme alışkanlığının kazandırılması ve tüketimin yaygınlaştırılması için çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Süt tüketimi kadar süt üretiminin de artırılması gerektiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:
“2022 yılında çiğ süt üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 7,1 oranında azaldığı açıklandı. Bu düşüşte girdi maliyetlerinin olumsuz yansımaları ve hayvan sayısındaki azalma mutlak etkili oldu. Süt üretimindeki azalma da olumsuz etkiliyor” kırmızı et üretimi Süt ve et üretiminin arttırılması Branşın lokomotifi olan üretici ve yetiştiricilere sahip çıkılması zorunludur Çiğ süt/yem paritesinin mutlaka en az 1,5 olması sağlanmalıdır. üretici 1 kilo süt satıp 1,5 kilo yem alamıyorsa yeterli gelir elde edeceğini söylemek mümkün değil ve yetiştiriciye refah düzeyini artıracak sürdürülebilir bir gelir sağlanmalı hayvancılık takviyeleri devam etmeli sürekli artan yem fiyatlarına karşı radikal önlemler alınarak yem fiyatları makul seviyelere çekilmelidir.